Agenda

Maart 2024
Z M D W D V Z
25 26 27 28 29 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Wie is KFK ?

Kempische Farmaceutische Kring

Beroepsvereniging Apothekers

Polderstraat 32
2360 Oud-Turnhout

Ondernemingsnr.: 0408.806.302

Europese Vaccinatieweek

mazelen verslaan in het vijfde leerjaar

Zorg+gezondheid95% van onze kinderen zou zich moeten laten vaccineren tegen mazelen. 95% is de drempel om ervoor te zorgen dat de mazelen zich niet kunnen verspreiden.

In Vlaanderen zijn we er bijna: 92,5% van onze tienjarigen laat zich al vaccineren. Nog een kleine inspanning dus en dan kunnen we deze gevaarlijke ziekte op termijn uitschakelen. De Europese Vaccinatieweek in Vlaanderen roept dan ook alle schoolkinderen, hun ouders, de scholen en leerkrachten en de artsen op om extra aandacht te hebben voor de mazelenvaccinatie in het vijfde leerjaar. Help ons samen de mazelen verslaan!

2 dosissen tegen mazelen

De vaccinatie tegen mazelen wordt gegeven in twee dosissen: een spuitje voor de baby’s van twaalf maanden en dan later nog een tweede spuitje voor de tienjarigen in het vijfde leerjaar. Met die twee dosissen ben je beschermd tegen mazelen. Belangrijk, want het blijft een gevaarlijke ziekte die wereldwijd zelfs meer dan 100.000 doden per jaar eist. En het vaccin biedt ook bescherming tegen bof en rode hond. In Vlaanderen zijn we gelukkig al goed op weg. Een recente studie naar de vaccinatiegraad leert ons dat bij de baby’s al meer dan 96% zijn spuitje krijgt. Bij de tieners zitten we ook al aan 92,5%. Dr. Geert Top, vaccinatie-expert van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid: “Dat is veel, maar net niet genoeg. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) is een vaccinatiegraad van minstens 95% nodig om mazelen te “elimineren”. Als de mazelen dan opduiken , zijn er zoveel mensen beschermd dat de ziekte zich niet kan verspreiden en weer verdwijnt. Net als de WGO willen we in Vlaanderen die 95% halen tegen 2015. We gebruiken de Europese Vaccinatieweek van 22 tot 28 april dan ook om daar de aandacht op te vestigen.”

Vaccineren in het vijfde leerjaar

Het komt er dus op aan om nog meer kinderen de tweede dosis van het vaccin te geven. Meestal gebeurt dat op school, gratis door een arts van een Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB). De kinderen krijgen dan vooraf een brief mee die hun ouders moeten ondertekenen om toestemming voor de vaccinatie te geven. Sommige tienjarigen worden niet door het CLB gevaccineerd , maar door hun eigen huisarts of kinderarts. Waarom zijn sommige kinderen dan niet gevaccineerd? Dr. Geert Top: “Meestal willen de ouders wel degelijk hun kind laten vaccineren. Maar soms weten ze niet dat er in het vijfde leerjaar een gratis vaccinatiemoment is. Soms blijft de toestemmingsbrief in de boekentas zitten of raakt die verloren, of eenvoudigweg vergeten… En wie zijn kind niet via het CLB laat vaccineren, vergeet soms ook om een afspraak bij de huisarts of kinderarts te maken voor deze vaccinatie.”

Samen mazelen verslaan

De Europese Vaccinatieweek start eind april, maar zal vooral vanaf volgend schooljaar zichtbaar worden. Met affiches, een quiz in de klas en andere campagnemateriaal zal de vaccinatieweek kinderen, ouders en scholen helpen herinneren aan de vaccinatie tegen mazelen in het vijfde leerjaar. En ze zullen opgeroepen worden om mee te doen aan de “operatie vaccinatie” en samen de mazelen te verslaan. Vanaf 22 april vindt iedereen het campagnemateriaal op www.vaccinatieweek.be. De Vlaamse overheid wil samen met de CLB’s en andere partners zoals de huisartsen en de apothekers, nog een stap verder gaan. Dr Top: “We zijn samen met de CLB’s op zoek naar manieren om volgend schooljaar de vaccinatiegraad nog te verhogen. We kijken bijvoorbeeld na of we geen extra herinnering kunnen sturen naar de ouders van wie de kinderen nog niet gevaccineerd zijn. Zo zouden de ouders een geheugensteuntje krijgen dat ze nog bij hun huisarts of kinderarts moeten langs gaan om hun kind te laten beschermen tegen mazelen. Ze kunnen dan het vaccin gaan halen bij hun apotheker.”

Meer info op www.vaccinatieweek.be.

Meer info Perscontact:
Joris Moonens, woordvoerder Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid, tel. 02-553 32 12,
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid is een agentschap in het beleidsdomein Welzijn, Volksgezondheid en Gezin. Het agentschap plant, erkent en subsidieert zorgvoorzieningen en -organisaties, doet aan preventieve gezondheidszorg, voert inspecties uit voor de volksgezondheid, coördineert het vaccinatiebeleid en adviseert over gezondheid en milieu. Het agentschap organiseert en beheert ook de Vlaamse zorgverzekering.