Agenda

Maart 2024
Z M D W D V Z
25 26 27 28 29 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Wie is KFK ?

Kempische Farmaceutische Kring

Beroepsvereniging Apothekers

Polderstraat 32
2360 Oud-Turnhout

Ondernemingsnr.: 0408.806.302

Pentothal

UPDATE 10/2012: bevoorradingsprobleem met Thiobarbital Braun.

Dit barbituraat werd een tweetal jaar geleden, na het stopzetten van de productie van Pentothal, op de Belgische markt gebracht en gebruikt bij de uitvoering van euthanasie. Er is een probleem met de gebruikte grondstoffen, en er kunnen nog leveringsproblemen optreden tot eind oktober.

Praktisch:

Er zijn nog verpakkingen in stock, maar deze kunnen uitgeput raken. De apotheek zal misschien meerdere groothandels moeten contacteren om het product te kunnen bestellen.

Als de stock volledig uitgeput raakt, dan kan Thiopental in het buitenland worden besteld, meer bepaald in Duitsland. Deze regeling bestond al na het stopzetten van de productie van Pentothal en voor de productie door Braun voor de Belgische markt. Belgische apothekers kunnen Thiopental 500 mg poeder voor injectie van de Duitse firma Inresa rechtstreeks bestellen bij Added Pharma in Nederland.

Added Pharma, Smalstraat 3A 5341 TW Oss Nederland

Een artsenverklaring moet steeds bij de aanvraag worden bijgevoegd. Contactpersoon: Mevr. Marja Snellen

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Tel: +31-412-627700 Fax: +31-412-637363

Een laatste optie is dat voor de inductie van het diepe coma dat vereist is bij euthanasie, Propofol 1000 mg wordt gebruikt. Dit blijft tweede keuze, omdat het middel, minder dan bij Thiopental, cardiodepressie en dus overlijden uitlokt. Injectie nadien van de Pancuroniumbromide blijft dus hierbij in alle gevallen noodzakelijk, nadat het diepe coma is ingetreden. Dit middel is verkrijgbaar, ook in de thuisapotheek.’

 

04/2011: Pentothal uit handel

De firma Hospira, vergunninghouder van het geneesmiddel Pentothal, flacon met 1 g thiopentalpoeder voor IV-oplossing, heeft in maart 2011 beslist om definitief te stoppen met de verkoop van Pentothal en heeft zijn vergunning voor het in de handel brengen geschrapt.

Dit geneesmiddel is echter onmisbaar voor de Volksgezondheid en er bestaan geen therapeutische alternatieven op de Belgische markt.

Het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) heeft daarom gezocht naar injecteerbare oplossingen van thiopental die uit onze buurlanden kunnen worden ingevoerd, rekening houdend met de wettelijke bepalingen. Het FAGG kreeg bevestiging van de beschikbaarheid van het geneesmiddel Thiopental Inresa, doos van 25 flesjes met 500 mg thiopental, poeder voor injectie zonder oplosmiddel, dat vergund en verkocht wordt in Duitsland door de firma Inresa. Deze dosering was in België niet vergund en kon dus wettelijk worden ingevoerd. Gezien de grootte van de verpakking en de tijd dat het invoeren van geneesmiddelen uit het buitenland in beslag neemt, was dit enkel een oplossing op korte termijn.

Het product Thiobarbital Braun 1g bleek geregistreerd in Spanje door het Spaanse filiaal van B. Braun Medical. Op vraag van het FAGG heeft de firma B.Braun een dringende aanvraag tot afwijking ingediend om Spaanse verpakkingen van Thiobarbital 1g in België te kunnen verdelen. De firma B.Braun bevestigt dat de hele ‘Penthotal’-problematiek nu snel ten einde zou moeten zijn. Op dit moment is de firma B.Braun druk bezig met het vertalen van de bijsluiters in onze drie landstalen (dit gebeurt in Duitsland). Eens dit gebeurd is kan het volgens de firma snel gaan. Het is zelfs mogelijk dat Thiobarbital 1g binnen een termijn van 1 á 2 weken volgens het gewone circuit (firma – groothandel – apotheker) beschikbaar is.