Agenda

Maart 2021
Z M D W D V Z
28 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Wie is KFK ?

Kempische Farmaceutische Kring

Beroepsvereniging Apothekers

Polderstraat 32
2360 Oud-Turnhout

Ondernemingsnr.: 0408.806.302

OPAT

Pilootproject Outpatient Parenteral Antimicrobial Therapy

Beste huisapotheker,

Weldra starten we in AZ Turnhout met een pilootproject OPAT. OPAT (Outpatient Parenteral Antimicrobial Therapy) is de toediening van parenterale antimicrobiële middelen in de ambulante setting.

OPAT is een multidisciplinair traject, waarbij inclusiecriteria (opgesteld door de OPAT werkgroep van AZT) bepalen of een patiënt in aanmerking komt.

OPAT zal enkel toegepast worden vanaf 10 dagen antibioticatherapie, waarvan minstens 7 dagen thuis. Een groot voordeel van OPAT is dat de patiënt niet de volledige behandeling in het ziekenhuis moet blijven. Hierdoor kan hij sneller zijn dagelijkse activiteiten (zoals school, werk,..) hervatten.

Het ziekenhuis gaat hierbij nauw samenwerken met Remedus. Remedus heeft jarenlange ervaring op gebied van thuistherapie, is geaccrediteerd en werkt permanent aan vernieuwing.

Een ervaren, opgeleide thuisverpleegkundige (=Remenurse) of een door de patiënt gekozen verpleegkundige (die door Remedus wordt opgeleid) komt dagelijks langs om de dosis(sen) van het antibioticum toe te dienen. De thuisverpleegkundige zal dagelijks een aantal parameters (lichaamstemperatuur, roodheid/warmte/zwelling/pijn t.h.v. de katheter,..) registreren in Remecare. Remecare is een online platform voor de behandelend arts/huisarts, patiënt, thuisverpleegkundige,.. dat de mogelijkheid biedt het verloop van de therapie op te volgen en anderzijds communicatie tussen de betrokken personen mogelijk maakt. Remedus zorgt ook voor een permanentiedienst 24/7, waar de patiënt steeds terecht kan met technische en verpleegkundige vragen.

Het antibioticum en de infuusvloeistof worden bij ontslag uit het ziekenhuis steeds voor 24 uur meegegeven. Zo hoeft de patiënt niet de dag zelf naar de thuisapotheek te gaan. De behandelend arts van AZT zal zorgen voor de nodige medicatievoorschriften gedurende de duur van de therapie. Ofwel levert de ziekenhuisapotheek het antibioticum af, ofwel dient de patiënt het in zijn thuisapotheek af te halen (afhankelijk of het antibioticum al dan niet exclusief hospitaalgebruik is). De infuusvloeistof dient de patiënt in de eigen thuisapotheek te halen. De ziekenhuisapotheker zal u telefonisch contacteren, indien antibiotica en infusen voor één van uw patiënten dienen besteld te worden. Het toedieningsmateriaal wordt door Remedus bij de patiënt thuis afgeleverd.

De kost van de behandeling thuis bestaat uit een administratieve opstartkost (vanwege Remedus), de vergoeding voor het dagelijks gebruikte toedieningsmateriaal, het antibioticum en de infuusvloeistof. Een raming van de kostprijs wordt aan de patiënt vooraf meegedeeld door de sociale dienst van het ziekenhuis.

In deze pilootfase starten we met patiënten op de afdeling urologie, die temocilline 2 g (Negaban®) dienen te krijgen. Nadien gaan we OPAT geleidelijk uitbreiden voor andere antibiotica en disciplines. We houden u op de hoogte van de verdere uitrol van het project.

Bij vragen, kan u steeds een mail sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Met vriendelijke groeten,

De OPAT werkgroep van AZ Turnhout.