Agenda

Juli 2019
Z M D W D V Z
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Apotheek van wacht

geowacht

Nieuwsbrief

Indien je op de hoogte wil blijven, schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

APINTO 2019

Farmaceutische zorg bij dementie (FAZODEM)

Dit jaar zet IPSA onder de noemer Apothekers INTeractief Opleiden (APINTO) in op Farmaceutische Zorg voor personen met Dementie (FAZODEM).

WAAR & WANNEER?
do 05-09-2019 OLEN - Febelco - Hezewijk 7 20:00
di 10-09-2019 TURNHOUT - Thomas More - Campus Blairon 800 20:00
MEER INFO?

Cijfers van 2016 tonen aan dat er in België ongeveer zo’n 200 000 personen met dementie zijn. Ongetwijfeld is elk van ons al eens in contact gekomen met zo’n patiënt in de apotheek. Dementie heeft echter ook een grote impact op de omgeving en mantelzorgers van de patiënt. Het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen lanceerde daarom in samenwerking met het Vlaams Apothekers Netwerk (VAN) het FAZODEM-project. Zo werd onderzocht op welke manier wij kwalitatieve zorg en maximale ondersteuning kunnen bieden als huisapotheker bij personen met dementie. Dit resulteerde in de uitgave van een kaft met allerlei ondersteunend materiaal om apothekers de nodige kennis en houvast te bieden.

In navolging van dit project organiseerde IPSA i.s.m. VAN vorig jaar enkele hoorcolleges rond FAZODEM. Deze APINTO gooit het echter over een praktische boeg en spitst zich toe op het gebruik van de kaft en extra online materiaal. Waar kan je welke informatie en documentatie vinden? Welk materiaal is beschikbaar? Wat vind je nog online? Aan de hand van casussen, zal je onder het toeziend oog van de moderator leren werken met de verschillende materialen (zoals geneesmiddelenfiches, patiëntenfolders, toolkits, checklists,…). Deelnemers aan deze APINTO ontvangen tijdens de sessie gratis de FAZODEM kaft (t.w.v. €79), dankzij de tussenkomst van VAN met middelen van de Vlaamse Overheid. Na het volgen van deze APINTO heeft zorg voor personen met dementie geen geheimen meer voor u en kan u deze patiënten optimaal begeleiden en ondersteunen met behulp van deze kaft! Deze workshop werd uitgewerkt in samenwerking met VAN.

​​​​​​​
PRAKTISCH?

Aan de hand van casussen werken we rond de bijzondere aandachtspunten, innamemomenten en nevenwerkingen van deze nieuwe geneesmiddelen. Daarnaast kijken we nog naar de nierfunctie en potentiële interacties. Ook zal er de nodige aandacht worden besteed aan therapietrouw en de implementatie van het voortraject diabetes, dat nog maar heel recent werd goedgekeurd.

​​​​​​​Concreet leert u onder het toeziend oog van een moderator met de interactieve tool werken. In een paar muisklikken bezorgt deze tool u de gewenste informatie over eerste uitgifte begeleiding, patiënteducatie, therapietrouw, posologie, interacties, … . U krijgt ook nog een handig boekje ter beschikking als naslagwerk. Deze workshop werd uitgewerkt in samenwerking met De Westvlaamse apothekersvereniging. Het lesmateriaal werd nagelezen door Prof. Christophe De Block (UZ Antwerpen) en Prof. Hans De Loof (UAntwerpen).

PRIJS?

Deelname aan deze APINTO is gratis voor ingeschrevenen voor de IPSA jaarcyclus 2019.
Niet ingeschrevenen betalen € 50 (excl. BTW).

ACCREDITATIE?

Er worden voor deze activiteit 4 accreditatiepunten in domein B aangevraagd.

INSCHRIJVEN?

Inschrijving vereist: inschrijven

Bent u ingeschreven en kan u onverwacht niet deelnemen, gelieve dan zeker telefonisch of per mail KFK te verwittigen !

VOORBEREIDING?

Eenmaal ingeschreven zal u via uw beroepsvereniging een bevestigingsmail ontvangen. De avond van de workshop dient u best uw laptop of tablet bij te hebben. De kaften worden op de workshop zelf uitgedeeld.

 

Binnenkort

Geen evenementen